dimarts, 2 d’agost de 2011

Juan Carlos Cardesín

Jardins de la Casa Sagrera de Terrassa. Obra de Juan Carlos Cardesín


Permeteu-me que abans de relatar-vos el meu viatge a França, us parli d'un artista amic meu que admiro profundament pel seu compromís amb la recerca del procés creatiu.
El vaig descobrir fa temps, per casualitat, i les seves obres em van colpir des del primer instant. Em vaig posar en contacte amb ell, i gràcies a la seva generositat, he pogut comptar amb la seva inestimable ajuda, coneixements i amistat sempre que ho he necessitat.
L'obra que us presento n'és un clar exemple. Està basada en una foto dels jardins de la Casa Sagrera de Terrassa que li vaig enviar, i va ser un regal com a mostra d'amistat que en Cardesín va fer a la Colla del Dimecres.
Per Nadal de l'any passat, el nostre amic, en Raimundo, me'l va oferir pel fet que en Cardesín em mencionava a la dedicatòria. Ara llueix a la nostra sala d'estar, però és una obra que pertany a tota la Colla.

El proper 3 d'agost, Juan Carlos Cardesín inaugura una nova exposició que romandrà oberta fins el 28 d'agost. Si esteu a la vora, us convido a visitar-la :

NOTESALVES
CONTENEDOR DE ARTE MAYOR DE PARDIÑAS 37
(PORTALES DE PIZARRO)
BÉJAR 37700
SALAMANCA

De dimecres a diumenge
de 18:00 a 21:00 hores

Si voleu veure la seva obra : http://juankarcardesin.blogspot.com/

Aquí us deixo les meves impressions sobre la seva obra :

No es tracta d'una acció intencionada. Cardesín pinta com respira i no obeeix a cap tàctica. És impossible dissociar vida i art en la seva obra perquè ambdues viuen en simbiosi i es retroalimenten per continuar existint. Simplement, en contemplar la seva obra ens sentim atrapats perquè les seves creacions ens parlen d'estats de consciència.
L'amor, la vida, la por, la soledat, la mort, temes que va desgranant, i que de vegades ratllen l'atreviment i la gosadia, mentre que d'altra banda és capaç de despullar els seus sentiments sense contemplacions i oferir el seu jo més íntim , fràgil i vulnerable.
No importa. L'important és ser conseqüent i honest amb si mateix per seguir avançant. Aquest és el seu full de ruta.
Els temes abordats, encara fins i tot els que pertanyen al seu món interior més íntim i personal, es converteixen en universals ja que reflecteixen la fragilitat de l'ésser humà: el deteriorament, la decrepitud, el dolor i el sofriment inherents a la vida i que tant atreuen com repugnen. Però també hi ha un Cardesín que ens mostra el seu fi i subtil sentit de l'humor, jugant a observar els objectes quotidians com si acabéssim de descobrir-los. Un extraordinari artista que tímidament ens demostra que encara hi ha un raig d'esperança.
Cardesín solca el seu propi camí, obrint bretxa i experimentant amb els mitjans al seu abast. En el seu cap bullen constantment idees noves, però sap esperar per donar-los forma, perquè la seva obra és producte d'una reflexió meditada i constant. La seva extrema humilitat respecte a la seva creació artística i la seva increïble generositat amb els amics no deixen de sorprendre'm i admirar profundament.
L'obra de Cardesín va deixant petjada durant el trajecte i obre pas a noves vies que segueixo amb admiració i sorpresa, perquè la genialitat creadora apareix en petites dosis i cal no perdre detall una vegada l'hem descoberta.

Terrassa, juliol del 2011
Anna Morales Puigcerver

9 comentaris:

Nes ha dit...

Un post maravilloso. Un beso

Annaquarel.les ha dit...

Se lo merece, Nes. ¡Eres única!. Un beso.

Sadami ha dit...

... Oh ... Anna ...
El seu treball és "veritat nua". No obstant això, el sofriment i dolor, sinó que també despulla de paraules buides i faced dels espectadors.
Una cordial salutació, Sadami

...oh...Anna...
His work is "naked truth." Yet suffering and painful, it also strips off empty words and facedes from viewers.
Kind regards,Sadami

Juan Valdivia ha dit...

¡Enhorabuena a los dos, Anna!
A Juankar, por la celebración y el disfrute de su exposición, recién inaugurada. Y a ti, por el hermoso y acertado texto que le has dedicado, otro disfrute.
Doy fe de la gran generosidad y modestia de este excelente pintor, pues también cuelga en mi casa una magnífica acuarela suya, "Las agujas que apuntan al cielo".

Cora ha dit...

Another gorgeous painting.

joshemari ha dit...

Anna, todo lo que dices en esa presentación tan hermosa que haces de nuestro amigo Juankar Cartdesín es exactamente lo que a mi me hubiese gustado decirle pero que como soy parco en palabras, suscribo lo que dices tú.
Gracias por decirlo tan bellamente.
Un abrazo para los dos!
Joshemari

Annaquarel.les ha dit...

Thank you Sadami. You're right: his work is naked truth because he is true to himself. Cheers


Muchas gracias, Juan. Yo también le deseo mucha suerte en su exposición. Gracias por aportar una nueva muestra de su generosidad. Un abrazo.


Hi, Cora. Sorry to disappoint you.I wish I had painted this painting but it has been painted by Juan Carlos Cardesín, a great artist friend of mine. I have dedicated this post to his work and his generosity as a friend. Cheers


Muchas gracias, Joshemari. No es fácil expresar en palabras todo lo que nos transmite la obra de Juankar. Curiosamente, experimentamos las sensaciones que nos producen la contemplación de una imagen antes de razonar el porqué de nuestras percepciones. En cambio requerimos de un proceso mucho más laborioso y lento cuando empleamos las palabras para aplicar nuestro razonamiento.
La obra de Juankar se merece mucho más que un par de frases hechas, por lo que me alegro de que te guste el texto que le dedico y compartas mis impresiones. Un abrazo

cardesin ha dit...

Anna
Siento comentar tu post tan tarde!
Acabo de volver de Salamanca y me encontrado la gran sorpresa de este post!!!, ya estaba maravillado con tus palabras y ahora...
Gracias querida amiga, me es dificil definir lo que me provocan tus palabras , pero se acerca mucho al vértigo!.
Gracias Anna por tus muestras de generosidad y amistad .
Un fuerte abrazo!

Annaquarel.les ha dit...

Gracias a tí Juankar. Ya ves que no soy la única que admira tu obra y agradece tu generosidad. Te deseo que tu 'viaje sea largo,lleno de peripecias, lleno de experiencias...' Un fuerte abrazo.