divendres, 31 de juliol del 2009

La Tornada


Hola a tothom,

Ja hem tornat de Brioude!. I dic 'hem tornat' perquè he anat amb una apreciada amiga aquarel.lista que ben segur molts de vosaltres coneixeu . Em refereixo a la Dolors Barberán amb qui comparteixo la mateixa passió per la pintura i especialment per l'aquarel.la.

Han estat uns dies increibles. Us imagineu un museu amb més de 300 obres pertanyents a més de 40 artistes vinguts d'arreu de França, Bèlgica, Espanya, Canadà, la Xina etc., realitzades única i exclusivament amb la tècnica de l'aquarel.la?. Doncs tot això i més és el que hem pogut veure en aquest poble de Brioude que cada dos anys acull els millors aquarel.listes del pais i altres nacionalitats. Durant dues setmanes tot el poble participa d'aquest esdeveniment i col.labora prestant tots els seus espais públics amb una única finalitat : oferir al visitant una mostra de la millor aquarel.la que es fa avui en dia.


L'aquarel.lista Marie-Line Montécot


Començaré per parlar-vos d'una gran aquarel.lista : Marie-Line Montécot. Una meravellosa artista a qui vàrem tenir el plaer de conèixer durant la demostració que va oferir al públic. La pintura de Marie-Line es caracteritza per la seva personal interpretació, el dinamisme, el moviment i sobre tot per l'explosió de colors. Tot i que pot semblar una pintura realitzada amb molta espontaneïtat, cal dir que només és un miratge. Marie-Line té molt clara la composició i l'estudi de la llum, però s'atura i s'ho mira de lluny sempre que convé analitzar abans de donar el següent pas. El comportament de l'aigua té un punt d'imprevist que fa que l'obra vagi prenent forma a mida que es va executant.


Aquarel.la realitzada per l'aquarel.lista Marie-Line Montécot



Vàrem assistir a la conferència d'una altra gran aquarel.lista resident a França i d'origen polonés. Em refereixo a Ewa Karpinska, la qual va fer un repàs de la història de l'aquarel.la i ens va parlar de les lleis de la Gestalt. L'estudi de les seves lleis ens poden ser de gran utilitat a l'hora de crear una obra. Quan mirem una pintura no captem qualitats aïllades. Captem objectes que posseeixen un sentit per a nosaltres. La percepció implica un procés d'organització, integració i interpretació de les sensacions. A tall d'exemple, a quí en teniu un parell :


Llei d'analogia

Segons Metzger, els factors d'igualtat i semblança es veuen resumits en la llei d'analogia. Segons Morf, s'agrupen les parts que es perceben com iguals. Així, per exemple, un massís de flors permetria, d'acord amb la grandària, la distribució següent:

[image]

Es veuen dues classes de flors (llargues i curtes); però dins cada grup, les flors no són iguals.

El factor de semblança és important per a la formació de sèries en columnes (ordenació vertical) i línies (ordenació horitzontal).

[image]

Aquí es perceben com corresponents els quadrats o els cercles ordenats en columnes. L'agrupació té lloc verticalment.

Llei de proximitat

Segons Metzger, d'acord amb aquesta llei es perceben els grups repartits amb una major densitat, però aïllats encara uns d'altres. Segons Morf, la importància d'aquesta llei es posa de manifest en el conjunt de ratlles.

[image]


Si teniu curiositat, només cal que aneu a Google i escrigueu 'lleis de la Gestalt' i obtindreu una llista d'enllaços.

També vàrem assistir a la conferència de l'aquarel.lista Jean François Contremoulin, el qual ens va parlar sobre els seus autorretrats. Les seves aquarel.les mostren el seu estat d'ànim i l'ajuden a comprendre millor les seves emocions. És una pintura molt particular, però que de cap manera et deixa indiferent.

Autorretrat de l'aquarel.lista Jean-François Contremoulin

Finalment, vàrem fer un taller amb el prestigiós artista internacional Roland Palmaerts, d'origen belga, afincat al Canadà des de fa molt temps. Roland Palmaerts ens va ensenyar la seva tècnica mostrant-nos la manera d'abordar temes complexos d'una forma simplificada i efectiva.

Ens va parlar dels tres elements a tenir en compte en una pintura :

1.- El quadrat que proporciona estabilitat a la composició.

2.- La rodona que proporciona harmonia.

3.- El triangle que proporciona el dinamisme i el moviment a l'obra.

Un altre tema molt important a tenir en compte són els colors. Roland ens va parlar de la importància dels pigments que expliquen els fenòmens a nivell del color. Així distingeix tres grans families :

1.- Les tintures (groc llimona, rosa permanent, taronja etc.)

2.- Els sedimentaris (colors terra)

3.- Els minerals (blaus, cadmis)

L'ordre que fem servir a l'hora de barrejar els colors és sumament important. Les tintures s'escampen ràpidament, les molècules dels sedimentaris es dilueixen amb menys facilitat que les tintures i finalment, les molècules dels minerals són les que més pesen i per tant queden molt més concentrades.

Aquí us deixo uns exercicis que vaig fer durant el curset.


Aquí amb Roland Palmaerts i la Dolors Barberán


I per últim m'agradaria deixar-vos els enllaços d'alguns magnífics aquarel.listes que penso cal conèixer per la seva excel.lent obra :

1.- Lélie Abadie. No té pàgina personal, però podeu veure una de les seves obres va obtenir menció especial al II Premi Internacional de Llançà. Si aquests dies feu vacances a Catalunya, val la pena visitar el Museu de l'Aquarel.la a Llançà i al mateix temps l'exposició de la Lélie Abadie ( del 1 al 30 d'agost). Per cert, si aneu al web del Museu, veureu que l'any passat el nostre estimat Enrique Ochotorena va fer una exposició a la mateixa sala.

2.- Jean Louis Morelle. És un dels aquarel.listes francesos més prestigiosos i que més ha influenciat als seus contemporanis.

3.- Marc Folly . Les seves aquarel.les tenen una mirada molt personal. El seu taller pot convertir-se en una font d'inspiració inesgotable.

4.- Reine-Marie Pinchon. La curosa aplicació dels pigments i les tintes en els seus paisatges converteixen les seves aquarel.les en pura poesia.

5.- Cao Bei An. La seva tècnica d'humid sobre humid és increible.

6.- Pascal Pihen . Més que retrats, pinta emocions.

7.- Marie-Hélène Stokkink. Pinta animals amb una visió molt simpàtica i personal.

8.- Eric Laurent. Un descobriment, fins i tot pels mateixos francesos. No té pàgina web, però us he deixat la resenya del festival. L'aigua és el principal aliat d'aquest jove aquarel.lista, així com el color i les seves composicions. Ens va agradar molt.

9.- Jean-Pierre Rault. Tampoc té web, però un deixo un enllaç al festival.

10.- Société Française d'Aquarelle. Aquí podreu trobar més aquarel.listes francesos.

També vull comentar-vos que a França acaba de sortir el primer número de la revista L'Art de l'Aquarelle adreçat íntegrament a la tècnica de l'aquarel.la.

Espero us hagi agradat aquest petit reportatge i que el trobeu d'utilitat.

Fins la propera aquarel.la.




dimecres, 15 de juliol del 2009

IV Bienal d' Aquarel.la a Brioude


Del 11 al 26 de juliol es celebra la IV Bienal d'Aquarel.la al centre històric de Brioude amb la participació de 50 artistes francesos i internacionals, els quals presentaran més de 1000 obres i animaran 80 cursos i tallers oberts al públic, a més de conferències i demostracions.

Aquests dies si em busqueu em trobareu a Brioude. A la tornada faré un petit reportatge amb les demostracions més interessants. Que emocionant!

Fins aviat!

dilluns, 6 de juliol del 2009

One Lovely Blog Award


Acabo de rebre el premi 'One Lovely Blog Award' de l'apreciat pintor català CESC GINESTA. Moltíssimes gràcies Cesc! És un premi que hauria de repartir entre quinze altres artistes, però donat que tinc tants amics i amigues artistes que es mereixen aquest premi més que jo, i que no vull deixar-me a ningú, el dedico a tots vosaltres, a tu el primer, Cesc, perquè la vostra visió del que ens envolta inspira i enriqueix la nostra mirada. Moltes gràcies.

divendres, 3 de juliol del 2009

Blog autorretratos de David Lobenberg

David Lobenberg, excelente pintor norteamericano, ha abierto un blog para exponer autorretratos de artistas de todo el mundo. David me ha pedido que haga un llamamiento a todos los artistas sudamericanos y europeos para que se convierta en un blog que realmente nos represente a todos.
Os invito a que visitéis su blog http://spgloballovein.blogspot.com/ y a que participéis en esta magnífica iniciativa. Podéis enviar vuestro SP (self portrait) a sushi3@mac.com
Thank you very much David!